Hirdetés

Blog

Hideg van – fagyasszunk buborékot

Még mindig nappal -8 fok körül alakul az országban a hőmérséklet várható legmagasabb értéke. Ezt kihasználva ma megpróbáltam buborékot fagyasztani.

Az internetet ellepték a hasonló kreatív videók, melyekben egy-egy buborékot fújnak a hidegben és azok a kamera előtt azonnal kristályosodni kezdenek.

Kíváncsiságból én is megcsináltam ezt (legalábbis megpróbáltam). Ha van félnapnyi szabadidőtök és egy cseppnyi jókedvetek, próbáljátok ki ti is a buborék fagyasztást és máris elmúlik az a kreatív öröm.

Délelőtt 11:00 körül mentem ki az udvarra és kezdtem el a projektet. Először úgy voltam vele, hogy csak képekben fogom megörökíteni a látványt, de végül – miután megpróbáltam buborékot fújni – a videó mellett döntöttem. Higgyétek el, nem egyszerű szélben úgy buborékot fújni, hogy közben arra törekedsz, hogy valamire rá tudd irányítani a szappanlabdát és azon sikeresen ottmaradjon. Körülbelül 200-szor próbálkoztam. Csináltam volna tovább is, csak a természet örömére kisütött a nap. Így hiába sikerült a buborékot megtartani a pálcán, nem fagyott meg.

A rögzített videóban az látszik, hogy egyszer sikerült egy enyhén rozsdásodott vasdarabra ráirányítani a gömböt (azt is véletlenül a szél segítségével). Ha alaposabban megnézzük, látszik rajta, ahogy elkezd kristályozódni a buborék. Mivel ez csak 20 másodperc körül lenne, ezért még pár sikertelen kísérletet is bevágtam.

Fél nap értelmetlen kísérletezés után úgy vagyok vele, hogy maradjon a buborékfagyasztás a fizikusok hatáskörében.

 


Hirdetés

Szólj hozzá

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Hirdetés

Felfelé