Iránytű Blog – Nagyvárad

Az utazó blog első részében Nagyváradra látogattam el.

A romániai Bihar megye központját, Nagyváradot vettem szemügyre a hoy.hu Iránytű Blogjának első részének az elkészítésekor. A kétszázezer lelkes nagyváros durván egynegyede magyar. Ez a szám a kétezres években még kétszer ekkora volt. A magyarok számának a csökkenése természetesen a nagyrészt a Magyarországra való átvándorlás volt az oka.

Ahogy az ártándi határnál átlépünk Romániába, azonnal megérkezünk Nagyváradra, melyet a románok egyszerűen csak “Oradeának” ejtenek. Éppen csak beérve a városba az E79-es úton, egyből a Petőfi Sándor-park mellett haladunk el.

A fák között kapott helyet Bethlen Gábor, József Attila és Petőfi Sándor szobra is. Ezen kívül egyébként még négy park található a városban, a December 1. park, a Bălcescu-park, Bunyitay-liget és a Magnólia-park.

Nagyváradon járva szinte minden sugárúton meg lehet csodálni egy-egy templomot, legyen az nyugati, legyen az keleti vallási intézmény.

Nem hiába mondták az előző évszázadok költői, írói, hogy mennyire szeretik ezt a várost mozgalmasságáról, ez még a mai napig is így van. Akármerre megyünk, mindenhol nyüzsgő autókba, buszokba és villamosokba botlunk. Megvan ennek a városnak a különleges csodája.

A városképen még jobban fokozza, hogy belvárost a Sebes-Körös szeli ketté.

Végezetül hagyjuk el egy kicsit Nagyváradot és csodáljuk meg a várost körülvevő dombságot.

You may be interested

Vádemelés a késes apátfalvi dohányrablóval szemben
Kék+Közlekedés
shares58 views
Kék+Közlekedés
shares58 views

Vádemelés a késes apátfalvi dohányrablóval szemben

hoy.hu - feb 21, 2017

A Makói Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki egy apátfalvi dohányboltot próbált meg kirabolni tavaly év végén…

Inna és Naughty Boy is fellép az idei Szegedi Ifjúsági Napokon
Programok
shares75 views
Programok
shares75 views

Inna és Naughty Boy is fellép az idei Szegedi Ifjúsági Napokon

hoy.hu - feb 21, 2017

Újra világsztárokkal készülnek a SZIN szervezői, hogy az augusztus végi magyar buliközpontot Szegedre állítsák. A Szegedi Ifjúsági Napok szervezői tegnap…

Áramszünet várható Makón
Makó
shares1730 views
Makó
shares1730 views

Áramszünet várható Makón

hoy.hu - feb 20, 2017

Áramszünet várható Makó néhány részében, több időpontban. Az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. közcélú villamos hálózaton előre tervezett munkálatokat fog…

Szóljon hozzá!

Az E-mail címe nem lesz nyilvános.