Hirdetés

Blog

Iránytű Blog – Nagyvárad

Az utazó blog első részében Nagyváradra látogattam el.

A romániai Bihar megye központját, Nagyváradot vettem szemügyre a hoy.hu Iránytű Blogjának első részének az elkészítésekor. A kétszázezer lelkes nagyváros durván egynegyede magyar. Ez a szám a kétezres években még kétszer ekkora volt. A magyarok számának a csökkenése természetesen a nagyrészt a Magyarországra való átvándorlás volt az oka.

Ahogy az ártándi határnál átlépünk Romániába, azonnal megérkezünk Nagyváradra, melyet a románok egyszerűen csak “Oradeának” ejtenek. Éppen csak beérve a városba az E79-es úton, egyből a Petőfi Sándor-park mellett haladunk el.

A fák között kapott helyet Bethlen Gábor, József Attila és Petőfi Sándor szobra is. Ezen kívül egyébként még négy park található a városban, a December 1. park, a Bălcescu-park, Bunyitay-liget és a Magnólia-park.

Nagyváradon járva szinte minden sugárúton meg lehet csodálni egy-egy templomot, legyen az nyugati, legyen az keleti vallási intézmény.

Nem hiába mondták az előző évszázadok költői, írói, hogy mennyire szeretik ezt a várost mozgalmasságáról, ez még a mai napig is így van. Akármerre megyünk, mindenhol nyüzsgő autókba, buszokba és villamosokba botlunk. Megvan ennek a városnak a különleges csodája.

A városképen még jobban fokozza, hogy belvárost a Sebes-Körös szeli ketté.

Végezetül hagyjuk el egy kicsit Nagyváradot és csodáljuk meg a várost körülvevő dombságot.


Hirdetés

Szólj hozzá

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Hirdetés

Felfelé