Zeitler Ádám: Nem kalandvágyból mennek el a fiatalok Makóról!

hoy.hu
feb 16, 2017
148 Views

Fotó: Archív

Mit szól a Jobbik a fiataloknak szánt intézkedésekhez? Mire elég a város költségvetése? Miért kellene különbözőnek lennie az önkormányzati cégvezetők bérének? Zeitler Ádám, jobbikos önkormányzati képviselővel készített a legutóbbi testületi ülésről interjút az MCsipos.hu.

A napirendi pontok előtt szóba került az ifjúsági konzultáció, a megtartott ifjúsági konferencia. Képviselő úrnak mi a véleménye ezekkel az intézkedésekkel kapcsolatban, hogyan lehetne Makón tartani a fiatokat?

Nagyon súlyos hiba volna, hogyha csak azt az egy magyarázatot adnánk a fiatalok elvándorlására, hogy kalandvágyból mennek el. Makóra ez fokozattan igaz, mert Szeged vonzása miatt sokan csak odáig mennek, országos viszonylatban pedig nyugatra, pl. Győr, Sopron, vagy teljesen elhagyják az országot. Testületin azért kértem szót, hogy ne egyszerűsítsük le arra, hogy mindezt kalandvágyból teszik, hiszen nem is igaz. Ha csak néhány tízezren mennének el, akkor még lehet, hogy ez lenne a válasz, de amikor több százezren hagyják el az országot, – egyre idősebbek is-, akkor azt a kilátástalanság miatt teszik. Nem kapnak munkahelyet, ha kapnak, akkor a fizetés nem olyan, hogy meg tudnának élni, nem látják a jövőképet, hogy majd lakáshoz tudnának jutni, családot tudnának alapítani és esetleg félre is tudnának rakni a megkeresett pénzükből.

Már az jó dolog, hogy beszélünk ifjúsági koncepcióról Makón, így a választások után majdnem két és fél évvel. Nagyon fontos az idős korúak támogatása is, de azért össze kellene számolni, hogy a makói önkormányzat mennyi támogatást ad nekik és a 18 év alattiaknak, valamint az egyetemistáknak. Ha csak egy gyors fejszámolást végzünk: az 5.000 forintos Erzsébet utalvány több mint 3 ezer, a szemétdíj kedvezmény több ezer időst érint. Ezzel szemben a Bursa Hungarica 200, a most induló ,,Makó számít rád” program 60 egyetemistát érint. Ebből nem az tükröződik még, hogy hosszútávon a fiatalokat itt szeretnék tartani, inkább kampányfogásnak tűnik helyenként.

A város költségvetésének főösszege 3,5 milliárd forint. Milyennek látja, mik a pozitívumai, negatívumai?

A legfőbb negatívum, hogy ha ennyi pénze van a városnak, akkor miért kell annyira kicsinyesnek lenni, hogy a három listás képviselőnek az éves képviselői alapját 100 ezer forintra csökkentették úgy, hogy az előző évi felhalmozást nem is lehetett áthozni. A többieknek sokkal több jár, a polgármesternek pedig 500 ezer forint a kerete. Ez egy politikai kicsinyesség: a három listás képviselőből kettő ellenzéki, egy fideszest pedig beáldoztak. Nem értem, hiszen az összes képviselő jó célra használja fel ezt a pénzt. Három olyan terület van, amit kiemelten támogatok: a Makói Úszó Klub, a József Attila Gimnázium alapítványa és a Szirbik Miklós Egyesület. Így majd saját pénzemből fogok nekik segíteni.

Összességében előre lépést jelenthet a költségvetés, a benne található plusz források jó célt szolgálnak majd: a Justh Gyula utcai rendelő felújítása, az országzászló újraállítása, a JAG-ban tornaszoba kialakítása, a Kerinek a homlokzat felújítása, valamint a szociális támogatások megmaradása. Természetesen ezen kívül sok mást is lehetne még említeni.

Ennek tárgyalásakor dr. Sánta Sándor, fideszes képviselő kivonult az ülésről. Mennyire volt ez meglepő, mire utalhat ez a magatartás?

Nem szokványos, hogy fogjuk magunkat és otthagyjuk az üléstermet, ugyanakkor érthető volt mindkét oldalról a probléma. Egyrészt ő, mint Honvéd városrész képviselője szeretné, ha minél több forrást kapna az a terület. Úgy vehette észre, hogy a beígért egy milliárd forintos beruházás elhúzódik, az ott lakók pedig várják.

Másrészt 300 millió forintot szeretett volna átcsoportosítani, ami majdnem a 10%-a a költségvetésnek. Szerintem elbeszélt egymás mellett a polgármester asszony, a jegyzői irodát vezető úr és a képviselő úr.

Szót kért, amikor az önkormányzati cégvezetők egységes, 400 ezer forintos fizetéséről volt szavazás. Akkor azt mondta, hogy különbözőnek kellene lenni a béreknek. Miért gondolja így?

Bár megszavaztam, fontosnak tartottam elmondani: nem jó, hogy mindegyik cégvezető, intézményvezető ugyanannyit kap, mert nem mindenkinek ugyanannyi a feladata. A példa kedvéért: ,,A” cégvezetőnek 8-10 alkalmazottja van, 50 millió forintos költségvetéssel. ,,B” cégvezetőnek 500 milliós a költségvetés felett kell gazdálkodnia, 60-70 embert foglalkoztatva. Más a felelősségük, és a felelősségnek tükröződnie kellene abban, hogy ki mennyi fizetést visz haza. Elfogadom, hogy meg kell tartani a jó szakembereket és tartani kell a béremelések miatt a különbségeket a középvezetők, alkalmazottak, cégvezetők között, de arányosítani kellene a feladatokhoz, felelősségekhez mérten, hogy mennyit kapjanak. Megjegyzem: nem mindenhol ülnek szakemberek a cégek, intézmények élén. (MCsipos.hu)

You may be interested

Vádemelés a késes apátfalvi dohányrablóval szemben
Kék+Közlekedés
shares58 views
Kék+Közlekedés
shares58 views

Vádemelés a késes apátfalvi dohányrablóval szemben

hoy.hu - feb 21, 2017

A Makói Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki egy apátfalvi dohányboltot próbált meg kirabolni tavaly év végén…

Inna és Naughty Boy is fellép az idei Szegedi Ifjúsági Napokon
Programok
shares76 views
Programok
shares76 views

Inna és Naughty Boy is fellép az idei Szegedi Ifjúsági Napokon

hoy.hu - feb 21, 2017

Újra világsztárokkal készülnek a SZIN szervezői, hogy az augusztus végi magyar buliközpontot Szegedre állítsák. A Szegedi Ifjúsági Napok szervezői tegnap…

Áramszünet várható Makón
Makó
shares1730 views
Makó
shares1730 views

Áramszünet várható Makón

hoy.hu - feb 20, 2017

Áramszünet várható Makó néhány részében, több időpontban. Az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. közcélú villamos hálózaton előre tervezett munkálatokat fog…

Szóljon hozzá!

Az E-mail címe nem lesz nyilvános.